AcasaPortalSiteInregistrareConectare
Rog toti membri care se inregistreaza sa se prezinte pentru ai putea cunoaste si noi

Distribuiţi | 
 

 Cum asezi o masa festiva

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
mritika
Membru activ
Membru activ
avatar

Mesaje : 3481
Varsta : 21
Status : Bucuresti

MesajSubiect: Cum asezi o masa festiva   Mar Mai 17, 2011 7:40 am

Cum asezi o masa festiva

* Servetul si farfuria pentru unt se pun intotdeauna in partea stinga, iar paharele in dreapta, sus.

* De obicei, paharul de vin rosu este mai mare decit cel de vin alb

* Paharul de apa este bombat si fara picior si adeseori are aceeasi dimensiune ca si paharul de vin rosu.

* Lingura pentru supa/ ciorba sta intotdeauna in partea dreapta

* Cutitul si furculita pentru acelasi fel doi se pun in partea dreapta, respectiv, in partea stinga.

* Tacimurile pentru desert se afla, de cele mai multe ori, in partea de sus a farfuriei, in sens invers unul fata de celalalt.

Variante si variante

* Uneori, lingura si furculita pentru desert se asaza chiar linga farfurie, de o parte si de alta a acesteia.

* Cutitul pentru unt este mai scurt si se pune pe farfuria pentru unt, in stinga.

* Prioritate la asezat (cit mai spre dreapta sau mai spre stinga) au intotdeauna tacimurile pentru aperitive.

* Furculita pentru peste are trei dinti (dar lati), iar cutitul este curbat la unul dintre capete; ambele se asaza inaintea tacimurilor pentru felurile principale.

Portelanul fin se ingrijeste atent

Serviciile din portelan (de masa, ceai sau cafea) au nevoie de atentie. Daca una dintre piese se sparge, incearca sa o inlocuiesti cit mai repede, fiindca, intre timp, se poate renunta la fabricarea anumitor modele. Te poti trezi astfel cu seturi desperecheate, pe care nu le mai poti reface.

Dupa spalare, farfuriile trebuie depozitate in siguranta. Ca sa nu se zgirie, pune servetele de hirtie intre ele. Chiar daca ai masina de spalat vase, nu o folosi si pentru serviciile din portelan fin. In timp, curatarea abraziva va deteriora cu siguranta ornamentele acestora.

Sticla si cristal

Pune intotdeauna paharele cu gura in sus. Daca le asezi invers, vor capata un miros specific, neplacut, iar marginile se pot fisura. Nu turna lichide fierbinti sau, dimpotriva, foarte reci in pahare. De asemenea, nu le expune acestor variatii bruste de temperatura nici atunci cind le speli. Risti sa se fisureze.

Mare grija la paharele cu margini aurite: masina automata si spalatul prea des cu apa fierbinte le va sterge.

Paharele cu picior se sterg rotindu-le pe ele in jurul prosopului din bumbac; altfel, risti sa ramii cu piciorusul paharului in mina.

Bune maniere la masa

Pentru orice eventualitate, le trecem in revista, punindu-le la socoteala si pe cele mai noi.

* La restaurant (dar nu numai), intotdeauna foloseste prima data tacimurile aflate cel mai aproape de mina ta, nu de farfurie.

* Mincarea trebuie servita in partea stinga a celui care sta la masa, iar bautura - in partea dreapta.

* Nu musca niciodata din chifla/ felia de piine, ci rupe din ea. Cind vrei sa maninci piine cu unt, intinde-l pe o bucata de piine, nu pe felia intreaga.

* Nu-ti pune niciodata servetul la git.

* Pentru a sorbi ultimele linguri de supa, nu indrepta farfuria spre tine, ci in partea opusa.

* Chiar si la restaurant
poti minca cu mina. Dar numai sparanghel si copane.

* Evita sa folosesti telefonul mobil si seteaza-l pe mesageria vocala. Numai pentru cazurile extreme regleaza sunetul la minimum, insa iesi afara ca sa vorbesti.

Sus In jos
Georgy`
Membru nou
Membru nou
avatar

Mesaje : 156

MesajSubiect: Re: Cum asezi o masa festiva   Vin Mai 27, 2011 1:50 am

O masa festiva are nevoie atat de accesoriile decorative, cat si de vesela si paharele potrivite. In cazul in care meniul servit contine mai multe feluri de mancare va trebui sa asezam mai multe feluri de farfurii si de tacamuri. Aranjarea si folosirea corecta reprezinta o arta pe care nu multi o stapanesc.

Meniul si succesiunea felurilor de mancare determina ordinea tacamurilor si a farfuriilor. Tacamurile se aseaza in stanga si in dreapta acestora, taisul cutitului trebuie sa fie indreptat inspre marginea farfuriei, iar furculita trebuie sa stea in stanga cu varful in sus. Cutitul si lingura sunt asezate in partea dreapta, intre ele regasindu-se o mica diferenta cand este vorba de inaltime.

Tacamul pentru desert (lingurita si furculita pentru desert sau alternativ lingurita de cafea si furculita pentru prajitura) se aseaza orizontal in fata faruriei. In cazul in care la desert se serveste branza dulce pe langa furculita se adauga si un cutitas.

Pe partea stanga nu trebuie sa fie mai mult de trei tacamuri, iar pe partea dreapta mai mult de patru. In orice caz evitati asezarea a doua tacamuri identice care sa stea unul langa celalalt. Cand incepem sa servim primul fel de mancare o facem cu ajutorul tacamurilor exterioare, din margine. Dupa fiecare fel farfuria impreuna cu tacamurile respective se ia, astfel eliberandu-se masa.

In cazul in care nu dorim sa pregatim un meniu complex, ci unul care sa contina o supa, felul doi si un desert servetelul se va aseza direct pe farfurie, in stanga furculita, in dreapta cutitul, iar deasupra lingura de supa si cea pentru desert. Apoi in partea stanga sus va fi asezata farfurioara pentru paine impreuna cu un cutit de unt, iar in partea dreapta sus paharele pentru apa si pentru vin. Ce fel de vin veti servi depinde de ce meniu alegeti sa gatiti. Regula de aur spune ca vinul rosu se serveste impreuna cu carnea rosie, iar cel alb cu carnea alba sau cea de peste. Acest lucru depinde insa si de gustul fiecaruia.

masa masa masa masa

Daca in afara de aceste doua feluri de mancare mai exista si altele pe masa trebuie sa asezati inca un rand de tacamuri si inca un pahar de vin. Asa cum se folosesc tacamurile din exterior inspre interior asa se va intampla in cazul paharelor: se va incepe cu cel din exterior si se va trece la urmatorul pe masura ce vor fi schimbate felurile de mancare. Bineinteles ca paharul de apa isi poate pastra locul, insa gazda trebuie sa aiba grija ca musafirii sa il aiba intotdeauna plin.

"Comunicarea" cu ajutorul cutitului si al furculitei
Unei mese frumos aranjate i se potriveste desigur si un set elegant de tacamuri. Pe langa utilitatea lor, acestea au si o rolul de a comunica un anumit lucru gazdei sau celor din jur. In timp ce serviti masa asezati tacamurile intotdeauna pe marginea farfuriei si niciodata pe fata de masa.

Felul in care asezati tacamurile comunica personalului unui restaurant, de exemplu, daca faceti o pauza, daca ati terminat de mancat sau daca doriti sa mai comandati ceva.

Atunci cand ati terminat de servit masa sau un anume fel de mancare asezati furculita si cutitul paralel pe marginea dreapta a farfuriei. In cazul in care doriti sa faceti o mica pauza asezati aceste doua tacamuri in asa fel pe farfurie incat capetele sa fie unite, iar daca doriti sa mai comandati ceva atunci incrucisati-le.

Musafirii "iesiti in lume" si gazdele care cunosc aceste reguli sau ospatarii bine instruiti pot comunica prin intermediul acestui "limbaj" al tacamurilor.
Sus In jos
Andrushka
Partener
Partener
avatar

Mesaje : 1312
Varsta : 21
Status : Iasi

MesajSubiect: Re: Cum asezi o masa festiva   Vin Mai 27, 2011 5:22 am

super :X


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
Georgy`
Membru nou
Membru nou
avatar

Mesaje : 156

MesajSubiect: Re: Cum asezi o masa festiva   Vin Mai 27, 2011 9:26 am

Eu sutn satula de astea,in fiecare joi aranjam o masa cu tot ce trebuie pe ea,la practica...la partea asta am numa 10:D
Sus In jos
divianka
Manager
avatar

Mesaje : 3132
Varsta : 22
Status : craiova

MesajSubiect: Re: Cum asezi o masa festiva   Mar Mar 06, 2012 1:04 pm

interesant
Sus In jos
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Cum asezi o masa festiva   

Sus In jos
 
Cum asezi o masa festiva
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Provocarea 3, la croitorie: FATA DE MASA
» Ce masina de cusut recomandati (6)
» Mileuri si dantele crosetate
» Atelierul de acasa
» Mileuri si dantele crosetate(2)

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Amenajari-
Mergi direct la: